NYTT PODD: ”Konsten att avskola sig”

Idag släpper vi vårt sjätte avsnitt av Fria Barn, där vi ger oss in på ett begerepp som de flesta med intresse för fritt lärande och oskolning kommer i kontakt med: deschooling – eller avskolning som vi har valt att kalla det på svenska. Detta är den process där barnet som slutat gå i skola med lärarledd undervisning återfinner sin inre motivation och återtar ansvaret för sitt lärande. Men det är också den process där vi som föräldrar omvärderar några av de föreställningar vi har kring skolans absoluta nödvändighet för den enskilda människas och samhällets sunda utveckling.

Kanske har du själv märkt att dina egna föreställningar om skolans vikt kommer i mellan i relationen till ditt barn. Om du vill kunna stötta ditt barn helhjärtat, vare sig hen oskolas, hemundervisas, är hemmasittare eller går i skolan men tycker att det skaver, så är avskolning en process du kommer att behöva gå igenom.

I det här avsnittet pratar vi om hur barnen läker sina sår från skolsystemet, hur vi vuxna kan förhålla oss till deras avskolningsprocess och framförallt hur vår egen avskolningsprocess kan se ut i förhållande till dem och oss själva.

Det här är vårt första avsnitt om avskolning, men definitivt inte det sista!

Här kan du lyssna.

Om du har frågor eller tankar kring avskolning som du tycker att vi ska ta upp så hör gärna av dig eller kommentera på vår Facebooksida.

Här kommer tips från Anna, Rebecka och Jens Peter om avskolning:

Texter av Anna Brix Thomsen:

The Miseducation of Your Humanity. 110

Deschooling Humanity to Save the World. 119

Playing the Long Game in your Child’s Upbringing. 118

Texter av Rebecka Koritz

Är det ordning och reda för att barn ska lära sig?

Becka Koritz berättar om sina alternativa skolor i Mexico Ingredienserna i självstyrd inlärning Videos

Charles Eisenstein on Deschooling ourselves

Our Unlimited Screen Time Experiment

Taming your Child’s Wildness OR Rewilding Childhood?

Redefining Education #5: Deschooling Our Schooled Habits

Bok

”Deschooling Society” – Ivan Illich (1971) Finns på 22 bibliotek på svenska: ”Samhälle utan skola: lögnen om skolans nödvändighet“.